Gastcollege aan de VU

Donderdagavond 25 september heb ik een gastcollege op de Vrije Universiteit in Amsterdam verzorgd. De Theologische Faculteit nodigde mij uit om te spreken over een maatschappelijk fenomeen dat ook linken heeft met theologische vraagstukken. Omdat ik bezig ben met een wetenschappelijk onderzoek naar de religieuze beleving van prostituees is dat een zeer geschikt onderwerp om met de studenten over van gedachten te wisselen.

Het was een heel bijzonder college. De Nederlandse en ook buitenlandse studenten waren zeer betrokken en dachten goed mee over bijvoorbeeld enerzijds de cultuurverschillen en anderzijds de religieuze overeenkomsten tussen de vrouwen.

Voor mij is het altijd winst om met mensen te spreken over mijn onderzoek. Het inspireert mij enorm om mijn onderzoeksresultaten en mijn vragen te delen met anderen. Vol passie ga ik weer verder!

Wilt u mij ook uitnodigen voor een presentatie? Neem contact met mij op via anke@ankevanvlastuin.nl

Nog meer preventielessen

Opnieuw een reactie op een preventieles die ik onlangs heb gegeven:  ‘Veel waardering voor de preventieles, zowel wat betreft de inhoud als de wijze waarop je de les gaf. Je was rustig en duidelijk en de inhoud was afgestemd op de doelgroep. Tijdens het nagesprek met leerlingen gaven ook zij aan het zeer waardevol te vinden: ”Die mevrouw zei alles lekker duidelijk, gewoon zoals het is.” “Dit moeten de kinderen volgend jaar in groep 8 ook horen.”

Preventieles

Als deskundige van de prostitutieproblematiek  geef ik regelmatig preventielessen over loverboys en over het belang van grenzen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er minder meiden slachtoffer van een loverboy zouden worden, als ze zich meer bewust zouden zijn van hun grenzen en als de meiden de kracht hadden om ernaar te handelen. Daarom is het zo belangrijk om aandachtaan deze thematiek te besteden! Gelukkig zijn er steeds meer scholen die mij uitnodigen en de reacties zijn altijd positief.

Onlangs kreeg ik de volgende reactie op een dergelijke les van een leerkracht van de Johannes Calvijnschool in Sliedrecht: ‘Ondanks het moeilijke en heftige onderwerp heb ik genoten van de wisselwerking die er was tussen jou en de groep. Er was rust om heftige dingen met de leerlingen te delen. De woordkeus is goed afgestemd op de doelgroep en de inhoud van de les is duidelijk en concreet. Niemand van de leerlingen heeft de boodschap kunnen missen. Die was helemaal helder!’

Met deze motiverende woorden ga ik verder met mijn nuttige werk. Anke van Vlastuin wijst namelijk prostitutie (in alle vormen van onrecht en onderdrukking op het gebied van seksualiteit) de deur!

In gesprek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor ons hulpverleningswerk aan prostituees is het van belang dat we samenwerken met zoveel mogelijk betrokkenen. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een ontmoeting gehad met een maatschappelijk werker in Nijmegen; zij kan vrouwen helpen met het opzetten en uitvoeren van een uitstapplan. Ook was er een gesprek met vertegenwoordigers van de ChristenUnie uit Nijmegen. Deze politici wilden op de hoogte worden gesteld van de situatie, zoals wij die tegenkomen. In dit gesprek kon ik aangeven hoe de situatie achter de ramen in Nijmegen door ons (het team van Huis op de Muur) wordt gezien en ik kon ook vragen stellen over de intentie van het huidige lokale bestuur.

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid namens de CU, nam ook deel aan het gesprek. Vanuit zijn functie maakt hij zich sterk voor het bestrijden van vrouwenhandel. Hij heeft meegewerkt aan de documentaire Schone Schijn, over prostitutiebeleid in Europa (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333973).

Het is en blijft waardevol om mensen te informeren over de ellende die zich achter de ramen afspeelt. Tegelijkertijd moet ook gezegd worden dat het niet altijd makkelijk is om mensenhandel te signaleren; er is ook niet altijd sprake van. De motieven van de vrouwen kunnen zo divers zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze vrouwen onze hulp kunnen gebruiken.

Voor goede hulp aan prostituees hebben we hulp nodig; hulp van de politieke leiders, van maatschappelijk betrokkenen en vooral hulp van mannen: ‘Mannen, je zou toch ook niet willen dat je dochter achter het raam zou staan? Maak dan zelf ook geen misbruik van deze vrouwen!’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leven en sterven van een Hongaarse prostituee

In de nacht van 18 op 19 februari 2009 werd de negentienjarige prostituee Betty Szabo om het leven gebracht in haar peeskamertje op de Amsterdamse Wallen. Deze film volgt het spoor terug naar Betty’s geboorteplaats Nyíregyháza in Hongarije. Door getuigenissen van mensen die haar intiem hebben gekend, worden de contouren van haar bestaan langzaam maar zeker zichtbaar.

Een indringend inkijkje in het Hongaarse leven; een leven dat voor veel meiden aanleiding is om hun heil in Nederland te zoeken. Het geluk op de Wallen blijkt echter ook een zeer zwarte rand te hebben, wat ertoe leidt dat het dagelijks lijden van deze vrouwen wel anders wordt, maar zeker niet minder. In het geval van Betty loopt het zelfs uit op de dood…

 

Zo werken mannen die meisjes willen misbruiken…

De politie Haaglanden heeft een man opgepakt voor ontucht en het verleiden van meisjes via internet. Volgens het Openbaar Ministerie is het een zaak van uitzonderlijke omvang.

De 22-jarige man uit Brielle benaderde volgens het OM zeker honderd meisjes met seksueel getinte verzoeken. Via verschillende sociale media legde de man contact met meisjes tussen de 10 en 17 jaar oud. Daarbij maakte hij soms gebruik van een andere identiteit en deed hij zich af en toe voor als een meisje. Verder lezen

Start met preventiewerk op de basisschool!

Een medewerker van Bright Fame geeft preventielessen op scholen. Op haar blog heeft ze een interessant stuk geplaatst: ‘Het is mijn overtuiging dat het werken aan een gezond zelfbeeld en het kunnen bepalen en hanteren van persoonlijke grenzen de beste basis is die je een kind kunt meegeven. Het is goed hiermee al aan het begin van de basisschool te starten.’ Verder lezen

Preventielessen hebben zin!

Enkele maanden geleden gaf ik een preventieles over loverboys op een Reformatorische school voor voortgezet onderwijs. Tijdens deze les heb ik de leerlingen doorgegeven dat het van groot belang is om ouders en de school in te schakelen als ze via internet worden benaderd door onbekende mannen, met name als deze mannen seksueel getinte opmerkingen maken. En wat wil nu het geval?

Verder lezen