Redenen tot prostitutie

Een veelgehoord argument vóór prostitutie is: ‘Maar die vrouwen kiezen er toch zelf voor?’ Mijns inziens is dat maar de vraag. Enkele redenen om dit werk te doen, zijn:

-          Geld; men heeft grote schulden gemaakt en ziet geen andere uitweg dan door het verkopen van haar lichaam uit de problemen te komen.

-          Verslaving; er kan sprake zijn van drugs- of alcoholverslaving. Er is veel geld nodig om een dergelijke verslaving te bekostigen. Daarnaast ontstaat er bij veel prostituees een geldverslaving; men kan niet meer leven zonder het grote geld dat in de prostitutie wordt verdiend.

-          Slachtoffer van mensenhandel; in veel Oost-Europese, Aziatische en Afrikaanse landen is een levendige ‘handel’ in vrouwen. Er is sprake van een ondergronds, internationaal netwerk dat de pooiers de mogelijkheden biedt om vrouwen juist op die plek te laten werken, waar ze het meeste opbrengen. Gaat het bijvoorbeeld in Frankfurt wat minder, dan wordt ze naar Den Haag gebracht. En is een Afrikaanse vrouw in Amsterdam niet populair, dan kan ze altijd nog in Hamburg aan het werk. Zo wordt er met vrouwen van hot naar her gesleept in de hoop er zoveel mogelijk aan te verdienen.

-          Onder valse voorwendselen gelokt; veel buitenlandse vrouwen die in Nederland als prostituee werkzaam zijn, kwamen hier met het idee dat ze in de horeca konden werken of een baan als kapster konden vinden. De tussenpersonen hielden hen namelijk een wortel voor: ‘Kom naar Nederland om te werken. Wij regelen een paspoort, wij betalen de overtocht. Daarna kun je ons terugbetalen.’ Eenmaal in Nederland worden de dames afgezet in het ‘red light district’ met de opdracht om eerst alles maar eens terug te betalen. Realiseer je wat dit betekent voor een vrouw van wie het paspoort is afgenomen en die geen Nederlands of Engels spreekt…

-          Levensonderhoud familie; veel vrouwen uit Latijns-Amerikaanse of Oost-Europese landen doen dit werk om families in hun moederland te onderhouden. In de meeste gevallen weet de familie niet op welke manier hun dochter of moeder het geld verdient. Het leven van de vrouwen is vaak één grote leugen.

-          Slachtoffer loverboy; honderden meisjes worden door hun geliefde gedwongen om zich te prostitueren. Eerst zijn de meisjes via internet of met behulp van mooie cadeaus verleid. Juist als zij denkt samen een echt koppel te vormen, komt de aap uit de mouw: ‘Ik heb dringend geld nodig. Wil je dit voor mij doen…’

-          Eigen verleden; 70% van de prostituees heeft zelf een verleden van seksueel misbruik. Men kan prostitutie zien als een vorm van wraak op mannen of ze is in deze wereld terecht gekomen, omdat ze geen ‘nee’ kan zeggen.

-          Zo zijn er nog tal van redenen. Alle geven, mijns inziens, aan dat er altijd verdrietige factoren zijn die ervoor zorgen dat een vrouw geen andere uitweg ziet dan aan lichaam te verkopen. Is het dus haar eigen keus geweest? In de meeste gevallen niet, want er is zo vaak geen sprake van een keus. Bij een keus kun je minimaal kiezen uit twee opties. Wat te doen als er maar een optie is? Dan kun je niet in vrijheid kiezen, omdat er sprake is van dwang!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>