Debat over prostitutie

Hoe pak je de misstanden in prostitutie aan? Door legalisatie, door stengere regels of door een verbod op prostitutie? In 2000 is prostitutie in Nederland gelegaliseerd. De overheid wilde hiermee een transparante beroepssector creeren. In eerste instantie leek dat te lukken; door intensieve controles van de politie namen meer vrouwen gebruik van de gelegenheid om aan te geven dat ze zich onder dwang moesten prostitueren. Na verloop van tijd is deze transparantie verdwenen en blijken er net zoveel vrouwen gedwongen te werken als voorheen. Ook al heeft een vrouw zich ingeschreven bij KvK als zzp’er en ook al heeft ze al haar papieren in orde, dan betekent dat nog niet dat ze vrijwillig in deze sector actief is.

Wat te doen? Strengere regels of mannen verbieden een prostituee te bezoeken? Binnenkort wordt in de Eerste Kamer een wetsvoorstel besproken dat strengere registratieplicht van de vrouwen eist. Een prostituee dient bijvoorbeeld altijd haar paspoort bij zich te hebben. Ik ben voor deze regel, want als een vrouw in het bezit is van haar paspoort heeft zij meer kans/gelegenheid om eventueel haar werkplek te verlaten en een nieuwe start te maken.

Daarnaast wordt de minimumleeftijd van een prostituee verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook dit is een goede ontwikkeling. Loverboys zullen zich nu achter hun oren krabben, voordat zij een meisje van 16 jaar gaan verleiden. Dat betekent immers dat zij lang moeten wachten op resultaat, want het meisje mag pas op haar 21e achter de ramen geld verdienen voor haar pooier. Een meisje op oudere leeftijd inpalmen en voorbereiden op haar toekomstige taak, zal voor de loverboys lastig worden. Hoe ouder een meisje is, hoe meer ze haar eigen leven leidt en hoe meer ze zich bewust is van haar eigen kwaliteiten. Ze zal minder snel door een loverboy worden beinvloed.

Dus ik ben voor de strengere regels. Toch vraag ik me af of de vrouwenhandel en het prostitueebezoek hierdoor zullen afnemen. Het misbruik van vrouwen blijft doorgaan. Momenteel werkt meer dan 50% van de vrouwen onder dwang als prostituee. Zal dit percentage door strengere wetten ineens tot het nulpunt dalen? Dat zou mooi zijn, maar een dergelijk gevolg van deze nieuwe wet betwijfel ik.

Nee, er moet een ethische discussie over prostitueebezoek op gang worden gebracht. Een discussie die de vraag bij de mannen legt of het moreel aanvaardbaar is om ‘voor eigen lol’ gebruik te maken van het lichaam van iemand anders. Omdat er geen sprake is van een relatie, noem ik prostitutiebezoek heel bewust gebruik maken vanHet gaat de prostituant om een seksuele behoefte en voor de bevrediging hiervan maakt hij fysiek gebruik van een vrouw. De vrouw fungeert hierdoor alleen maar als levende sexpop!

In Zweden is het daarom sinds 1999 verboden om een prostituee te bezoeken. Het zou revolutionair zijn als wij het voorbeeld van Zweden zouden volgen. Ik denk, verwacht en hoop dat er een normatieve werking van een dergelijke wet zal uitgaan. Als de overheid het namelijk verbiedt om naar een prostituee te gaan, dan weet je als prostituant dat je niet goed bezig bent. Een groot deel van de potentiele bezoekers zal dan afhaken. Zo werkt het toch ook in de opvoeding? Als je een kind bestraft voor zijn snoepgedrag, dan zal zijn verlangen naar snoep toch logischerwijs afnemen?! Natuurlijk kan het zijn dat sommige kinderen stiekem blijven snoepen, maar een groot deel van de kinderen past zich aan de wensen van de ouders aan. Zo is het ook met prostitutiebezoek. In deze gebroken wereld zal het niet lukken om prostitutie helemaal uit te bannen, maar we kunnen wel ons best doen om de uitspattingen zoveel mogelijk te beperken. Eerlijk gezegd vind ik dat de overheid deze taak heeft. De leiding van een land kan het toch niet goedkeuren dat er dagelijks honderden vrouwen tegen hun wil enkele malen per dag met allerlei mannen naar bed moeten? De overheid heeft de opdracht om een duidelijk ethisch en moreel verantwoord standpunt in te nemen. ‘Nee tegen gebruik van vrouwen!’

Kijk voor een interessant debat tussen voor- en tegenstanders van prostitutie naar onderstaand filmpje.

   Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>