Er is veel mis in de Haagse prostitutie

Trouw − 28/10/11

© Thinkstock

Van de prostituees die in de Haagse Doubletstraat werken, is bijna een derde mogelijk slachtoffer van mensenhandel.

Dat blijkt uit de evaluatie van een grootscheepse controleactie op 8 april dit jaar. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft het verslag gisteravond naar zijn gemeenteraad gestuurd.

Oost-Europese afkomst
Bij de controle werd de omgeving rondom de Doubletstraat afgesloten en iedereen gecontroleerd. Alle 160 prostituees werden naar het nabijgelegen stadhuis overgebracht voor een gesprek. De actie – die veel media-aandacht kreeg – was een samenwerking tussen 24 betrokken partijen, waaronder gemeente, politie, justitie en hulpverlening.

Den Haag kent twee prostitutiestraten, waarvan de Doubletstraat al een tijdje ter discussie staat. De meeste vrouwen die daar achter het raam staan, zijn van Oost-Europese afkomst. Daarnaast zijn er veel Zuid-Amerikaanse vrouwen. Na de controle zijn de gesprekken geanalyseerd, waarna bleek dat er bij 54 dossiers sprake is van ‘aanwijzingen van mensenhandel’.

Spaanstalige prostituees mondiger
In die dossiers gaat het voornamelijk om Hongaarse en Bulgaarse vrouwen. Wat opvalt is dat de Spaanstalige prostituees, afkomstig uit Zuid-Amerika, ‘mondiger en zelfstandiger zijn en niet vatbaar lijken voor (pogingen tot) intimidaties van pooiers om hen voor zich te laten werken’.

Voornamelijk de Hongaarsen vertellen ‘veelal hetzelfde verhaal’ over de wijze waarop ze in de Doubletstraat terecht zijn gekomen. Ze zeggen dat ze via een bericht op internet of via een vriendin te weten zijn gekomen dat daar mogelijk werk was. De vrouwen ontkennen allemaal dat ze een pooier hebben en zeggen dat ze ‘geheel zelfstandig’ zijn. In de evaluatie staat daarover: ‘Bij de verhoorders bestond bij sommige vrouwen het sterke vermoeden dat dit een ingestudeerd verhaal betrof’.

Klanten en pooiers gecontroleerd
Van de 54 vrouwen kunnen slechts acht duidelijk aangeven op welk adres ze staan ingeschreven. In de overige gevallen is sprake van onderhuur, kunnen ze niet duidelijk zeggen waar ze verblijven, wonen ze alleen of met meer prostituees bij ‘een niet nader te noemen vriend’, of zeggen ze in hotels te overnachten. De uitspraken worden nader onderzocht door de politie Haaglanden en de Nationale Recherche.

In de omgeving zijn ook 124 klanten en pooiers gecontroleerd. Tachtig procent van hen had Nederlandse papieren.

Ook kwamen de controleurs drugs en geld tegen. Bij één prostituee lag 20.000 euro. In de woning van een beheerder lagen bedragen van 8450 euro en 2930 euro en kleine hoeveelheden softdrugs en methadon. Ook werd daar ‘een als vermist opgegeven paspoort’ aangetroffen. Verder lagen verdovende middelen en attributen voor drugshandel in een dakgoot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>