Start met preventiewerk op de basisschool!

Een medewerker van Bright Fame geeft preventielessen op scholen. Op haar blog heeft ze een interessant stuk geplaatst: ‘Het is mijn overtuiging dat het werken aan een gezond zelfbeeld en het kunnen bepalen en hanteren van persoonlijke grenzen de beste basis is die je een kind kunt meegeven. Het is goed hiermee al aan het begin van de basisschool te starten.’

Relationele en seksuele vorming: wiens verantwoordelijkheid?

Bij het opzetten van het preventiewerk van Bright Fame, waarbij we willen voorkomen dat tieners in het loverboycircuit terecht komen, stuit ik nogal eens op verlegenheid.

Het is mijn overtuiging dat het werken aan een gezond zelfbeeld en het kunnen bepalen en hanteren van persoonlijke grenzen de beste basis is die je een kind kunt meegeven. Het is goed hiermee al aan het begin van de basisschool te starten. Hiermee bereid je de relationele en seksuele vorming in de laatste groepen van de basisschool al voor. Op deze manier krijgt een kind op de basisschool een flinke dosis weerbaarheid mee.

Wie is hiervoor verantwoordelijk?
In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders.
Dat is voor veel scholen een reden om deze vorming niet in het lesprogramma op te nemen.
Maar.. niet elk kind groeit op bij zijn/haar ouders. Er zijn kinderen die opgroeien in disfunctionele gezinnen. En niet elke ouder geeft het kind bovenstaande vorming mee. Reden genoeg om er op school aandacht aan te besteden.

Een argument dat ik diverse malen gehoord heb, luidt: op de basisschool is het kind hier nog veel te jong voor.
Mijn ervaring is, zowel op scholen als binnen het kinderwerk, dat de kinderen heel ontspannen met het onderwerp relatie en seksualiteit omgaan, terwijl de leerkrachten of leiding het wèl spannend vindt.

Het mag toch niet zo zijn dat een kind slachtoffer van een loverboy wordt omdat het geen voorlichting heeft gekregen vanwege de verlegenheid van de opvoeder?

Overgenomen van: http://tanjablokland.blog.com/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>