Over prostitutie

Geen vader droomt ervan dat zijn dochter als prostituee de kost verdient. Toch wordt er wereldwijd in deze sector het meeste geld omgezet. Niet dat de vrouwen daar baat bij hebben; in de meeste gevallen zijn zij immers genoodzaakt het zuur verdiende geld af te geven. Ik noem dat ‘onrecht’.
De bekende kerkvader Augustinus zag prostitutie als een noodzakelijk kwaad: ‘Wat is er onreiner, eerlozer en schandelijker dan de prostituees, degene, die haar behulpzaam zijn en andere pestilenties van dit soort? En nochtans, laat de courtisanes verdwijnen en de losbandigheid zal de wereld overweldigen’. De middeleeuwse theoloog Thomas van Aquino zei hij met andere woorden, maar hij bedoelde hetzelfde. Hij gaf aan dat een mooi paleis over een mestvaalt dient te beschikken. Is die er niet, dan wordt het in het hele paleis een rommel. Zo is het ook met prostitutie; er moeten vrouwen zijn waar mannen naar toe kunnen met hun behoeftes. Als die vrouwen er niet zijn, dan lopen alle vrouwen het gevaar om lastig gevallen te worden.
Persoonlijk heb ik veel moeite met deze vorm van redeneren al zie ik er anderzijds de logica wel van in. Mijn moeite zit hem in het feit dat een groep vrouwen zich moet opofferen om andere vrouwen te beschermen. Klinkt goed, maar hoe zit het met de mannen? Mijns inziens hebben de mannen die met een wildvreemde vrouw het bed willen delen, een probleem waar zij geen verantwoordelijkheid voor willen dragen. Mannen, ga alsjeblieft de tuin spitten, je auto wassen, een goed boek lezen of ramen zemen, maar val vrouwen (dus ook prostituees) niet lastig!

Redenen
Een veelgehoord argument vóór prostitutie is: ‘Maar die vrouwen kiezen er toch zelf voor?’ Mijns inziens is dat maar de vraag. Enkele redenen om dit werk te doen, zijn:
- Geld; men heeft grote schulden gemaakt en ziet geen andere uitweg dan door het verkopen van haar lichaam uit de problemen te komen.
- Verslaving; er kan sprake zijn van drugs- of alcoholverslaving. Er is veel geld nodig om een dergelijke verslaving te bekostigen. Daarnaast ontstaat er bij veel prostituees een geldverslaving; men kan niet meer leven zonder het grote geld dat in de prostitutie wordt verdiend.
- Slachtoffer van mensenhandel; in veel Oost-Europese, Aziatische en Afrikaanse landen is een levendige ‘handel’ in vrouwen. Er is sprake van een ondergronds, internationaal netwerk dat de pooiers de mogelijkheden biedt om vrouwen juist op die plek te laten werken, waar ze het meeste opbrengen. Gaat het bijvoorbeeld in Frankfurt wat minder, dan wordt ze naar Den Haag gebracht. En is een Afrikaanse vrouw in Amsterdam niet populair, dan kan ze altijd nog in Hamburg aan het werk. Zo wordt er met vrouwen van hot naar her gesleept in de hoop er zoveel mogelijk aan te verdienen.
- Onder valse voorwendselen gelokt; veel buitenlandse vrouwen die in Nederland als prostituee werkzaam zijn, kwamen hier met het idee dat ze in de horeca konden werken of een baan als kapster konden vinden. De tussenpersonen hielden hen namelijk een wortel voor: ‘Kom naar Nederland om te werken. Wij regelen een paspoort, wij betalen de overtocht. Daarna kun je ons terugbetalen.’ Eenmaal in Nederland worden de dames afgezet in het ‘red light district’ met de opdracht om eerst alles maar eens terug te betalen. Realiseer je wat dit betekent voor een vrouw van wie het paspoort is afgenomen en die geen Nederlands of Engels spreekt…
- Levensonderhoud familie; veel vrouwen uit Latijns-Amerikaanse of Oost-Europese landen doen dit werk om families in hun moederland te onderhouden. In de meeste gevallen weet de familie niet op welke manier hun dochter of moeder het geld verdient. Het leven van de vrouwen is vaak één grote leugen.
- Slachtoffer loverboy; honderden meisjes worden door hun geliefde gedwongen om zich te prostitueren. Eerst zijn de meisjes via internet of met behulp van mooie cadeaus verleid. Juist als zij denkt samen een echt koppel te vormen, komt de aap uit de mouw: ‘Ik heb dringend geld nodig. Wil je dit voor mij doen…’
- Eigen verleden; 70% van de prostituees heeft zelf een verleden van seksueel misbruik. Men kan prostitutie zien als een vorm van wraak op mannen of ze is in deze wereld terecht gekomen, omdat ze geen ‘nee’ kan zeggen.
- Zo zijn er nog tal van redenen. Huidige stand van zaken
Momenteel is in Nederland een groot aantal prostituees actief in:
-          Straatprostitutie, voornamelijk drugsverslaafde vrouwen werken in deze sector. Je kunt je voorstellen dat het op straat/in de auto heel gevaarlijk is voor vrouwen.
-          Escortservice, vanuit hotels en clubs wordt deze mogelijkheid aangeboden. Dit is vaak illegaal en dus ook extra gevaarlijk voor de vrouwen. Er is niemand die controleert of de vrouwen dit werk vrijwillig doen.
-          Raamprostitutie, in diverse grote steden in Nederland zijn straten met bordelen. De vrouwen nodigen de mannen vanachter de ramen uit om naar binnen te komen. Vandaar ‘raam’prostitutie.
→ Slachtoffers van loverboys komen vaak achter de ramen terecht.
→ Ook veel slachtoffers van vrouwenhandel werken in de raamprostitutie.  

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>